El projecte

Les Passejades Musicals i qualsevol proposta d’aquesta organització volen ser una manera diferent d’aproximar-se a la música.

Aquesta aproximació inclou descobrir patrimoni cultural -si pot ser, tot gaudint d’un passeig – i apreciar i entendre la música de la mà d’experts i apassionats d’aquest art.

De temàtiques i estils diversos, els nostres concerts tenen de particular que estan pensats per a tots els públics. La nostra idea genèrica és que “músics” en som tots. Tothom pot gaudir de la música si s’explica i es presenta d’una manera propera i entenedora. Aquesta és la nostra màxima i per la qual treballem buscant els intèrprets i els repertoris més adequats.
 
Què és la Passejada Musical?

Un recorregut a peu amb un guia que posa en relació el relat musical, el paisatge i els punts d’interès patrimonial.

Durant el recorregut, es realitzen algunes parades on s’ofereixen audicions musicals (d’uns 20 ó 30 minuts). I, finalment, al vespre s’ofereix un concert amb programa complert, normalment amb els mateixos músics que hem conegut durant la passejada del matí.

Per què una passejada?

En la seva joventut, Bach va recórrer caminant més de 12.000 quilòmetres per tal d’assistir a concerts dels millors organistes i músics de la seva època. Era el mitjà que tenia a l’abast per poder formar-se com a músic.

D’entrada, doncs, el primer motiu de la passejada és retre homenatge a un dels més grans músics de totes les èpoques i, a la vegada, gran caminador: Johann Sebastian Bach.

De la mateixa manera ens interessa fer aflorar una metàfora entre música i passejada en quan a camí per arribar a la comprensió artística. És a dir, la dedicació a qualsevol manifestació artística, ja sigui com a emissor o com a receptor, té com a contrapartida la dedicació d’un temps dilatadament llarg per tal de poder arribar a l’objectiu desitjat. Aquest temps necessari pot ser entès com un camí o trajecte a recórrer, com una passejada.

Igualment, el passeig, l’excursió o la caminada són activitats molt habituals i arrelades a La Cerdanya i, en general, a tot el país o allà on el paisatge natural ofereix un marc incomparable per aquesta activitat. La nostra proposta cultural no fa més que fer-se ressò d’aquesta tradició i enriquir-la amb coneixements paisatgístics i musicals.

El patrimoni natural i arquitectònic de La Cerdanya és un altre dels punts forts d’aquest projecte, la seva recuperació i posada en valor és en si mateix un motiu suficient per organitzar aquesta activitat lúdica i cultural.